Elsykkel vs motorsykkel?

Det finnes en rekke artikler om elsykler på denne siden, men hva med motorsykler? Hva er fordelene og ulempene ved å skaffe seg elsykkel mot det å skaffe seg motorsykkel?

Hva slags typer motorsykler finnes det?

Det finnes en rekke ulike typer motorsykkel. I utgangspunktet regnes en motorsykkel som en sykkel som har to hjul, men det kan også være en motorsykkel som har tre eller fire hjul. De alle fleste motorsykler har en forbrenningsmotor, noe som gjør at du må bruke bensin eller diesel for å drive dem. Mer moderne motorsykler kan også faktisk finnes med elektrisk motor.

Det finnes en rekke ulike typer motorsykler for ulike bruksområder. For eksempel kan du skaffe deg motorsykler som har ulik sittestilling, noe som gjør at noen er mer egnet for lange turer, mens andre er regnet for racing eller cruising. Motorsykler som er ment for racing eller cruising har ofte en sesongbasert periode, så folk bruker ikke disse hele året rundt.

Hva slags elsykler finnes det?

Det finnes en rekke typer elsykler. De fleste av disse er vanlige sykler, men som også har en elektrisk motor, slik at det blir enklere å kjøre opp bakker og lignende. Det som har blitt mer og mer populært de siste årene er å ha en elsykkel der du kan transportere varer, unger eller hva enn det skulle være rundt omkring der du bor. Derfor har såkalte transportsykler, som ofte har tre hjul og en stor kasse enten bak eller foran, blitt veldig mye mer populære.

Disse er ofte dyre, men for mange så er dette et svært godt alternativ til å kjøpe en bil, motorsykkel eller andre framkomstmidler.

Fordeler ved elsykkel

 • Det er miljøvennlig
 • Det er lett å komme seg rundt, fordi man kan kjøre på sykkelstier
 • Det er et praktisk og billig alternativ til motorisert kjøretøy
 • Du trenger ikke lappen for å kjøre elsykkel

Ulemper ved elsykkel

 • Det er vanskelig å kjøre lengre distanser med elsykkel
 • Den kan lettere bli stjålet
 • Det er ikke alltid like lett å få parkering

Fordeler ved motorsykkel

 • Du kan kjøre lange distanser
 • Du kan slappe litt mer av
 • Det ser veldig kult ut

Ulemper ved motorsykkel

 • Du trenger lappen for å kjøre motorsykkel
 • Det er ikke like miljøvennlig
 • Det passer ikke å kjøre i alle typer sesonger
 • Du må betale veiavgift

Hva bør jeg kjøpe?

Først bør du spørre deg selv hva det er du hovedsaklig kommer til å bruke elsykkelen eller motorsykkelen til. Hvis det er for eksempel å kjøre ungene til barnehagen som ikke er for langt unna, kan det være aktuelt å kjøpe seg en elsykkel. Hvis du tenker at du vil dra på lange sommerferier, så kan nok motorsykkel med sidevogn være et alternativ for deg.

Det finnes derfor en rekke spørsmål du bør stille deg selv før du kjøper en motorsykkel eller en elsykkel. Forskjellen er jo at siden en motorsykkel kan kjøre såpass mye fortere og på hovedveier, så må man ha lappen. Dette er jo en kostnad som kan bli ganske stor, ettersom du må ta kjøretimer og lære deg mye om dette.

Dette kan ofte innebære kostnader som kan være like store som det en elsykkel koster. Hvis budsjettet ditt ikke er så stort så er nok elsykkel et bedre alternativ.

Det er absolutt mulig å kjøpe seg elsykkel og en motorsykkel, fordi de kan jo brukes på ulike måter. Det å kjøpe seg en motorsykkel istedenfor en bil kan jo også være aktuelt for mange. Det er ofte billigere, men forsikringen på motorsykkel er ganske høy. Så tenk på det!

Motorsykkel som hobby

Det finnes en rekke mennesker i dag som har motorsykkel som hobby. Dette gjør at de er med i klubber, går på treff og driver med generelt vedlikehold av motorsykkelen sin. Derfor blir ofte motorsykler regnet mer som en hobby enn et transportmiddel. Elsykler har blitt laget slik at man lettere kan komme seg rundt, mens motorsykler har vært på markedet lenge som en spesialinteresse.

Derfor kan det være litt vanskelig å sammenligne disse to, fordi de ofte har de ulike brukergrupper og målgrupper.

Vi har prøvd å sammenligne de to ulike kjøretøyene, men det er jo ikke alltid like lett å sammenligne epler og pærer. Uansett så håper vi at du har fått en bedre innsikt i hva som er fordelene og ulempene ved å kjøpe motorsykkel versus det å kjøpe en elsykkel. Det kan jo være at du får en bedre innsikt i hva som er viktig for deg.

Vi håper uansett at du blir fornøyd med kjøpet ditt, fordi det er jo det aller viktigste. Kanskje du også har lyst til å dele dine erfaringer med ditt kjøp? Det kan jo være at du har funnet andre ulemper og fordeler enn det vi har. Våre er vel mer generelle enn de aller flestes.